duminică, 29 martie 2009

Despre înțelepciune

Înainte de a vorbi despre parveniți, așa cum v-am promis ieri, aș dori să discutăm puțin despre înțelepciune. Definiții s-au tot scris, însă îmi doresc să aflu părerile voastre, să-mi spuneți dacă înțelepciunea înseamnă într-adevăr restricții, așa cum spunea Octavian Paler în cartea sa "Deșertul pentru totdeauna". Tot Octavian Paler se întreba după ce a suferit primul preinfarct "Si ce-am reușit? Să trec niste “bălți”. Am pierdut nenumărate ocazii de a ieși din barlogul vieții interioare. M-am umplut de melancolii, precum câinii de purici. M-am ales cu înțelegerea ireparabilului.”
Așadar, ce reprezintă de fapt înțelepciunea? Să nu faci, să nu dregi, să te abții?

11 comentarii:

Anonim spunea...

Citi Biblia si veti afla cum sta treaba cu intelepciunea.

Unknown spunea...

Lupti o viata intreaga, iti faci planuri si razi odata cu visurile tale. Compromisuri, dansuri pe calcaie si piruete birocratice, miscari gratioase din coate si bataturi in varfuri limbii. Urmeaza preinfarctul, mai apoi...ce? Cine e intelept? Parvenitul ce plesneste de optimism? Sau nenorocitul ce plange-n punga? Multumesc pentru vizita. Incantator Mexicul, nu???

Geanina Codita spunea...

@pasărilă,@Paul,
încantată că ați trecut pe aici, sper să reveniti.
Mexicul este superb, oamenii la fel, mai puțin faptul că am fost nevoită să merg acolo cu un copil mai puțin, l-am pierdut cu 4 zile înainte de plecare, a decedat intr-un accident de mașină. Un copil de excepție, un copil despre care am sa vorbesc cat de curând aici. Numai bine dragii mei prieteni și pe curând!

Geanina Codita spunea...

Bine ai venit, Mugur! Citind articolele tale am înțeles că ești un om profund, cu substanță, dacă îmi permiți să mă exprim astfel.Toate gândurile mele bune!

pino spunea...

intelepciune este atat simplitatea taranului, complexitatea poetului cat si starea de levitatie in spatiul dintre cele doua.intelepciune inseamna a te naste in mod continuu.

multumesc pentru vizita. :)

Geanina Codita spunea...

@pino,
frumos spus, m-ai trimis cu gândul la George Coşbuc. Te aştept cu drag să revii!

Angela Ribus spunea...

Poate ca intelepciunea este ceea ce incercam noi sa definim si nu reusim pentru ca inca nu am ajuns la varsta intelepciunii. Imi place mult motto-ul tau :)

Geanina Codita spunea...

Buna mea prietenă, Agela, e greu să definim ințelepciunea, asa cum spui,însă, mai devreme sau mai târziu reușim să aflăm ce reprezintă. Cât despre motto, o să vorbesc intr-o zi ce semnificație are penru mine. Te îmbrățisez și nu uita, oricând ești binevenită!

Unknown spunea...

Imi place mult motto-ul tau.

Geanina Codita spunea...

@Gabriella,
sincer, te aștept de ceva vreme. Asa Cum am mai spus, acest motto are o istorie, pe care o voi povesti la momentul potrivit. Îți urez un bine ai venit, din toată inima!

Jack T spunea...

Hallo Geanina,

pentru mine Intelepciunea este un Proces de desvoltare spiritualä care din päcate nu multi din noi au mindria sä il fii träit.
Interactiunea intre Stiintä , Objektivitate si Sufletism este o Comination bunä petru Intelepciune. stiintä adunä multi dintre noi, da cum este cu alealalte douä Componente ??
In limba mea se defineste Intelepciunea asa.
Maturitate Spiritualä.

Salutäri din Nürnberg Jacob

Fiorul dorinţei să nu vă părăsească nici măcar atunci când ghearele durerii vă vor sufoca dorind să fiţi în totalitate a lor.
Dorinţa are culoarea albă, iubirea şi-a asumat culoarea roşie iar speranţa îmi spune insistent, verde.
Vă dăruiesc cu tot sufletul aceste culori.
Geanina Codiţă